Budapesti bemutató - Liszt Ferenc: Magyar rapszódia

Budapesti bemutató - Liszt Ferenc: Magyar rapszódia

GG Tánc Eger

MÜPA - Fesztivál Színház / 2019. március 19. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam60

Liszt Ferenc 1839-ben, 180 éve kezdte elkomponálni rapszódia-sorozatát.  Rapszódiáiban az „ősi magyar zenét” kívánta feldolgozni, amelyet ő a cigányzenészek muzsikájából ismert.

Liszt Ferencről mondják, hogy magyar volt a szívében, zene iránti szeretetében német, külső megjelenésében és műveltségében francia, arisztokratikus felfogásában angol, a képzőművészetek iránti rajongásában olasz. Magyarország és az itt élő emberek, fontos része voltak az életének, bár a nyelvünket nem beszélte, de magyarnak vallotta magát. Liszt Ferenc, az Európa-szerte ünnepelt művész, részt vállalt a magyar kultúra építésében, nagy súlyt fektetve a tehetségkutatásra és tehetséggondozásra. Mi, akik magyar anyanyelvi közegben éljük mindennapjainkat, vajon törekszünk arra, hogy csodás, gazdag kultúránkat megőrizzük és átörökítsük a következő nemzedékek számára?

Szoros kapcsolat fűzte Erkel Ferenchez és Richard Wagnerhez. Rajongója volt a női nemnek, a hölgyek pedig érte rajongtak.

A rapszódia magas szárnyalású, szeszélyes,szélsőséges lelkiállapotot, nagy ellentéteket, szenvedélyes érzelmeket tartalmazó lírai költemény. A műfajra oly jellemző hangulat-, tempó- és ritmusváltások tökéletesen jeleníthetők meg a kortárs tánc eszközeivel.


Támogatók
tancszinhaz.hu/