Orfeusz és Euridiké

Orfeusz és Euridiké

Szegedi Kortárs Balett

MÜPA - Fesztivál Színház / 2019. március 16. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma2

Ősbemutató2018-06-27

A mitológiai mű a valaha volt legmegindítóbb szerelmi történet. Orfeusz a mítoszi dalnok, aki bármely teremtményt elvarázsol művészetének erejével, énekével szembenéz az alvilággal, élettel tölti meg azt. Mindezt azért teszi, hogy visszavigye a földi világra szerelmét, Euridikét.

 

„A történet utazás az ismeretlenbe, az érzelmek és félelmek soha nem tapasztalt mélységeibe. Amikor Orfeusz és Euridiké különválnak, nem Euridiké vág neki igazán az útnak, aki elindul a holtak világába, hanem Orfeusz, aki egyébként az élők között folytatja mindennapjait. Orfeuszra vár az utazás lelkében és fizikai valójában egyaránt. Ő az, akinek meg kell változtatnia életformáját, érzelmi rezdüléseit.

Ha megszokásai között élne tovább, nem találná helyét az imádott nő nélkül. Meg kell változtatnia magában a szerelem érzését, amely a már halott Euridikéhez fűzi.”

EnricoMorelli

 

 

Orfeusz és Euridiké szerelmének fájdalmas és tragikus története Enrico Morelli koreográfiájában kézzelfoghatóvá teszi azt a szenvedélyt, amelyet a két szerelmes a túlvilágon való találkozásuk pillanatában kénytelen az istenek akaratából megfékezni. A mű érdekes példája a modernitás és a klasszicizmus, valamint a realizmus és az idealizmus harmonikus egymás mellett élésének. A táncosok teste antropológiai és önmegfigyelő nyelvet beszél, a mítosz tragédiáját a gyász metaforájává értelmezi át, így a tánc végigvezeti a főhőst egy pszichoanalitikus utazáson, hogy legyőzze az elviselhetetlen veszteség miatti fájdalmat. 

 

 

"Azt kérdezem, tudod-e, hogy érzem magam, mert hagytalak elmenni

Árnyéka vagyok csupán annak, aki melletted voltam

Mikor azt akartad, hogy elfojtsam a szerelmet, mit éreztem

E szív túl naggyá nőtt bennem.

...

És hallgatja szíved hangjait

Mikor éjjel minden csendes

És én azt kérdezem...

Azt kérdezem, tudod-e, hogy érzem magam, mert hagytalak elmenni.”

(Ismeretlen szerzőtől)

 

Édesanyámnak ajánlva


Támogatók
tancszinhaz.hu/