Jelen

PDF letöltés
Nyomtatás
A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított, 2001. december 1-én nyitotta meg kapuit a Karmelita Kolostor és templom épületében. A Nemzeti Táncszínház elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, menedzselése itthon és külföldön. Célja, hogy otthont teremtsen a magyar táncművészet számára, és olyan repertoárt biztosítson, amelyben minden műfaj megmutatkozik. Befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését.
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett következő évadát nyolc befogadó helyen kezdi meg: a MOM Kulturális Központban, a Marczibányi Téri Közösségi Házban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban valamint az éppen felújítás alatt álló Hagyományok Háza helyett új helyszínként a Nemzeti Színházban, a Millenáris Teátrumban és a Zeneakadémián lesznek láthatóak az intézmény szervezésében megvalósuló táncelőadások.
A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével kapja meg új, saját játszóhelyét.

Az épületet a táncművészeti előadások igényeire szabják, majd a 2017/2018-as színházi évadban az intézmény rendelkezésére bocsájtják. Játszóhelyével egy időben az intézmény is megújul, amely megújulásban megvalósulhat egy igazán modern, európai minőségű, a tradicionális- és kortárs táncművészetünket őrző és reprezentáló 21. századi tánccentrum. Táncfilmek, külföldi koprodukciók, gyermek- és ifjúsági nevelési programjának fejlesztése, közösségi- és gyermekprogramok – mindez az új elképzelések része annak érdekében, hogy a Nemzeti Táncszínház közönsége az új térbe lépve, mély és maradandó élményt szerezzen a táncművészetről.

A Nemzeti Táncszínház vezetőjének munkáját, a színház szakmai tevékenységét a Művészeti Tanács tagjai segítik. A Művészeti Tanács tagjai:
Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes Művész, balettművész, koreográfus, rendező,
Kiss János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncos, balettművész, balettigazgató.
Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter,
Novák Ferenc Kossuth-díjas, Érdemes Művész, Széchenyi-, és Hevesi-díjas, rendező - koreográfus
Szakály György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora
Beavató táncszínházi programján keresztül kiemelt figyelmet fordít a fiatal közönség kulturális nevelésére. Gyermek és ifjúsági színház-pedagógiai tevékenysége – a beavató programok mellett – egy új, a maga nemében egyedülálló előadással bővült. A táncművészet és a színházi nevelés sikeres ötvözésével 2014 januárjában indította el tánc/színházi nevelési programját, mely rögtön nagy érdeklődést váltott ki a középiskolás korosztály körében, és amely szakmai díjat nyert a gyermek- és ifjúsági színházak biennáléján.

A Nemzeti Táncszínház nagy hangsúlyt fektet a fesztiválszervezésre is. Az évad egyik kiemelt eseménye, a Nemzeti Táncszínház által szervezett Budapest Táncfesztivál lesz, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az utóbbi időkben a magyar táncélet meghatározó alakjai mellett Shen Wei Dance Arts (US), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (US) vagy a Merce Cunningham Dance Company (US), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (US), illetve a Ballet Preljocaj (FR) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

A nyári időszakra szervezett programsorozatuk, a Táncbazár Budapest egyik legszebb helyén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán talált otthonra. A könnyed nyáresti fesztiválon a nagyszerű magyar táncosok mellett külföldi társulatokkal is találkozhatnak a nézők a fellépők között.

Fontosnak tartják, hogy vidéki fesztiválokon is megjelenjenek. A Nemzeti Táncszínház által szervezett keszthelyi Táncpanoráma az elmúlt évek alatt a patinás város egyik meghatározó kulturális eseményévé vált. Emellett nagy örömükre szolgál az együttműködés az Egri Stúdiószínházi Fesztivállal, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóval, illetve a győri Magyar Táncfesztivállal is, ahol a nagysikerű Gyermek Táncfesztivált együttműködő partnereként vesznek részt.

« 2019 Január »
Hét H K Sze Cs P Sz V
01 31
01
02
03
04
05
06
02
07
08
09
10
11
12
13
03
14
15
16
17
18
19
20
04
21
22
23
24
25
26
27
05
28
29
30
31
1 2 3