Ugrás a tartalomra

2023-10-01 10:00 Nemzeti Táncszínház – Előtér

Kőketánc - moldvai és gyimesi gyermektáncház és kézműves foglalkozás

Sándor Ildikó

2023-10-01 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Az Úton

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2023-10-03 18:00 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Kulisszák mögött

Bemutató -  Gentlemen

Bemutató - Gentlemen

Hernicz Albert

Nemzeti Táncszínház Kisterem / 2023. június 12. 18:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam45

Korhatár+12

A Gentlemen című előadás nagy mértékben épít a hat férfi táncos egyéniségére. Párhuzamot állít a férfiak ösztönös viselkedése és a Hip-Hop műfaj (zene és tánc) kialakulásának háttere közt. A szereplők saját táncstílusuk révén fejezik ki a férfi léttel kapcsolatos tapasztalataikat, érzéseiket, szituációkat.

Hogyan működik a fiúk/férfiak világa? Hogy viselkednek társaságban és egyedül? Ha több férfi dolgozik együtt precíz végeredmény várható, vagy az ego miatt nem hagyják egymást érvényesülni? A férfiak valóban kevesebb érzelmet mutatnak a külvilág felé? Meddig tart a gyerekkor egy fiúnál és mikortól válik férfivé? Miképp vetkőzik ki önmagából egy úriember az ital vagy drogok hatására? Minden férfiben megvannak ugyanazon tulajdonságok, de a társadalmi, szociális helyzettől függően más mértékben van jelen az empátia, agresszió, nárcizmus, humor...stb. Az idők során kialakult Hip-Hop stílusok is, a társadalmi rétegekre szorulás következtében formálódtak, így fellelhető a különbség az adott irányzatok stílusjegyei közt. ( Pl.: a Locking (60’s-70’s évek) egy vidám és szórakoztató tánc, amíg a Krump (2000’s évek) az agresszió levezetésére szolgál.) Mivel a Hip-Hop táncok javarészt férfiak által keletkeztek, több kapcsolódási pont is fellelhető a férfiak közösségben való viselkedése és a táncok gesztusvilágában. A Hip-Hop vagy egy egységgé kovácsolja a társaságot, vagy éppen megosztja. A mai napig változó, fejlődő művészeti ág a Hip-Hop, amely olyan, akár a férfi, akinek személyisége élete végéig formálódik.

Keletkezésekor utcai stílus volt, ma már a felsőbb körök is buliznak rap zenékre. Társadalomkritikával és szociális problémákkal is szembesítenek a Rap szövegek. A darab is feszegeti a férfiakkal szemben felállított sztereotípiákat, kritikákat.

A műfaj több művészeti ágat foglal magába: zene, tánc, képzőművészet, divat. Többen életstílusként tekintenek rá.

Táncművészek:
Elekes Gergő (Urban Dance)
Kassai Gábor (The B8k)
Kassanin Dusan (Art Kingdom Dance Community)
Kőrösi Roland (Art Kingdom Dance Community)
Krichenbaum Dániel (R3D ONE)
Sümegi Barnabás (Black Time Hip-Hop)
Zene: Kovács Gábor (cselló, ének) , Fekete János Jammal (beatbox, rap)
Fény: Szabó Dániel
Hang:: Balogh József

Koreográfusok: az előadók
Társkoreográfus: Horváth Zoltán (Black Time Hip-Hop)
Rendező-koreográfus: Hernicz Albert

A koreográfiában erős fény- és hangeffektusok szerepelnek.

KIM NKA Millenaris Eisberg