Ugrás a tartalomra

2023-10-01 10:00 Nemzeti Táncszínház – Előtér

Kőketánc - moldvai és gyimesi gyermektáncház és kézműves foglalkozás

Sándor Ildikó

2023-10-01 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Az Úton

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2023-10-03 18:00 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Kulisszák mögött

Reptében

Reptében

mikromozgások kinagyítva

Góbi Rita Társulat

Nemzeti Táncszínház Kisterem / 2023. május 10. 19:30

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam37

Korhatár+14

„Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!”

Pilinszky János

 A ’ már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Ehhez a produkcióhoz készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

Góbi Rita 33 éve táncol és ezt a darabját összesen 17 országban mutatták már be nagy sikerrel: Korea, Csehország, Dánia, Németország, Szlovénia, Portugália, Hollandia, Mexikó, Spanyolország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Bulgária, Lengyelország, Olaszország, Horvátország, Magyarország. Az előadás felkerült az Aerowaves Twenty18 legjobb 20 európai kortárstánc előadásainak listájára. Olyan díjakkal jutalmazták, mint a 2017-es évad legjobb kortárstánc előadásáért járó Lábán Rudolf-díj, az újvidéki Infant Festival legjobb előadásának odaítélt díj 2018-ban, a valenciai Festival 10 Sentidos különdíja 2017-ben, 2021-ben pedig a veszprémi TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon a legjobb szólóelőadás díját nyerte el. 

"...kevés Góbihoz fogható precíz, tökélyre törekvő, elbűvölő technikai tudással felvértezett előadó található kortárs fronton, aki nem csupán birtokában van minden, a testről, mozgásról megszerezhető ismeretnek, de tudása kivételes előadói jelenléttel is párosul." Králl Csaba, Élet és Irodalom


A Presidium Alapítvány fogyatékossággal élő személyek komplex rehabilitációját végezi. Jelenleg 70 foglalkoztatott fiataluk van, akik kézműves műhelyekben dolgoznak (ötvös, nemez, textil és szőtt termékeket készítenek eladásra, értékesítésre). 

A Reptében című előadás ihletésére készített gyűrűk, fülbevalók adomány formájában az előadás után megvásárolhatóak, így az előadás élményéhez egy vizualitásában az előadást megidéző tárgyi emlék is kapcsolódhat. 

Tánc és koreográfia: Góbi Rita
Zene: Szegő Dávid
Fénytervezés: Pavla Beranová (CZ)
Fénytechnikai asszisztens: Zuzana Režná / Jan Tranta (CZ)
Jelmeztervező: Sinkovics Judit
Kreatív producer: Bakk Ágnes
Produkciós asszisztens: Maros Liliána

Az előadás után közönségtalálkozóra kerül sor.

KIM NKA Millenaris Eisberg