2021-09-22 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Fig_Ht

Frenák Pál Társulat

2021-09-23 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Caminos

FlamenCorazónArte Táncszínház

2021-09-24 10:30 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás - Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

Bozonok - Online vetítés

Bozonok - Online vetítés

„isteni” részecskék

Mándy Ildikó Társulata

Nemzeti Táncszínház – Online / 2021. február 02. 20:30

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam60

Korhatár+10

„Ősz van szeretlek.

Lila levél lengedez

nem is hallja meg.

Ki voltál tegnap?

vad suttogó simítás

nyár volt emlékszem.

Remegő részecske

már nem is vagyok veled

keress Istennél.” (R.T.)

A Bozonok című táncelőadásban Mándy Ildikó Társulata vibrálóan könnyed, máskor gravitációtól súlyos, lüktető energiával tölti meg a teret, a mozgásanyagot filmes megoldásokkal társítja, mellyel szinte beszippant a darab kiindulópontját jelentő részecskefizika megfoghatatlan világába. A háttérvetítés szerves része az előadásnak, támpont, egyfajta origó, amely alátámasztja a táncosok mozgását, így válik a darab összművészeti alkotássá.

A rendező-koreográfus, Mándy Ildikó a mindenség megismerésére, illetve megismertetésére tesz kísérletet. Természetesen végtelenül szubjektív módon, és leginkább kérdéseket feltéve, hiszen nincsenek univerzális válaszok. Nem is lehetnek.

Mik vagyunk? Honnan jövünk? Hová tartunk, és merre megyünk?

Ki vagyok én? A nagy kérdés, amely mindannyiunkat foglalkoztat. Előbb vagy utóbb minden ember elgondolkozik élete során ezen. Ki-ki másképpen fogja megközelíteni a problémát. Nekifuthatunk spirituális szempontból, befele figyeléssel, vagy kifele nyitással, tapasztalatszerzéssel, a világ megismerésével. És megközelíthetjük tudományos szempontból is. A Földön végzett számtalan kutatás legáltalánosabb motivációja; a kíváncsiság, és a törekvés, hogy a megértsük magunkat, és a világunkat.

A Bozonok előadás abból a történelmi felfedezésből indul ki, amely a Higgs-bozon létezésének bizonyítása volt. Legtöbbünknek, laikusként szinte felfoghatatlan, hogy mit jelent ez, pedig fizikai szinten a Higgs-bozon nélkül semminek nem lenne tömege, és az Univerzumban nem lenne egyetlen fizikai objektum sem.  A Higgs-bozon története megtanít bennünket arra, hogy ha valamit fizikai módszerekkel nem tudunk kimutatni, még nem feltétlenül jelenti azt,hogy az nem is létezik. Valami ott lehet a háttérben akkor is, ha (még)nincs bizonyítékunk a jelenlétéről.   

A létezés filozófiája nem eltáncolható. Azonban a fizikai valóságot, a testek, a részecskék mozgásait, egymásra hatásait meg tudjuk megjeleníteni a tánc nyelvén. Ezek a mozgások, kapcsolódások csoporthullámok átvitt értelemben létünkre, kapcsolatainkra ugyanúgy jellemzőek. Az öt táncos mozgása, egymáshoz valóviszonya, mozdulataik rajzolatai, esetlegességükben mégis valószínű találkozási pontjainak sorában kifejezve az univerzum körforgásáról, elemi szintű vonzás-taszításról, kölcsönhatásokról szól. Ilyen módon olvashatók ki az emberi kapcsolódások különböző lehetőségei a táncban kifejezett kötődésekből.


Alkotó-előadók:
Bakonyi Jusztina, Cseh Hajnalka, Frank Rebeka, Eva Mora, Szeles Ildikó

Zene: IAMYANK, Fehér Ferenc
Videóinstalláció: Spitzer Fruzsina, Ruzsa Dénes
Jelmez: Mosolygó Anna
Fény: Vajda Máté
Rendező, koncepció: Mándy Ildikó (Harangozó Gyula-díjas koreográfus)

Munkatársak:
Jójárt Barbara, Morcz Fruzsina, Pálinkás-Molnár Mónika, Dusa Gábor, Pálosi István, Raczkó Tamás

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Nemzeti Kulturális Alap – Imre Zoltán Programja (NKA-IZP); Magyar Művészeti Akadémia (MMA), Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza, Kontakt Táncért Alapítvány, Nemzeti Táncszínház

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja is támogatta.

Az online előadások csak magyarországi IP címről tekinthetők meg.

AJÁNLÓ

KINGDOM

KINGDOM

Badora Társulat

Bemutató - Divided Time

Bemutató - Divided Time

Ladányi Andrea + 6

Támogatók