Ugrás a tartalomra

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Picasso en Danza

Iberica de Danza

A váltótól a maratonig

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az első maratonjára készül, méghozzá a 37. SPAR Budapest Maraton - klasszikus 42,2 kilométerére. Ez a rendezvény egyébként is meghatározó volt "futópályafutásában", hiszen 2011-től kapcsolódott be a SPAR Budapest Maraton - Fesztivál Fut a színház betétversenyébe, akkor még a kiírásnak megfelelően a Nemzeti Táncszínház váltó tagjaként. 

- Mint általában a táncművészek, én sem szerettem profi táncos koromban futni - mesélt Ertl Péter, a kezdetekről. - A táncművészeti mozgás jellemzően más, mint a futás, ám amikor 2006-ban abbahagytam a táncművész karrierem, valahogy elkezdett hiányozni az a rendszeresség, ami egy táncost jellemez, aki úgy kezdi a napját, hogy bemelegít és lenyomja a napi tréninget. Bár már 2008-tól többször kocogtam, indultam is néhány rendezvényen, a nagy lökést a 2011-ben induló Fut a színház váltó adta meg, amikor is az elsők között csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez. 

Azóta minden évben a SPAR Budapest Maraton - Fesztivál Fut a színház váltójában Ertl Péter csapattagként ott futott, és e miatt életének szerves részévé vált a futás. Ez talán így is maradt volna, ám 2019-ben a Fut a Szinház díjkiosztó ünnepségének házigazdája éppen a Nemzeti Táncszínház volt.

- A főszervező Kocsis Árpáddal a díjkiosztón beszélgetve szóba került, hogy 50 felett is nyugodtan fel lehet készülni az első 42 kilométerre. Lehet, hogy szisztematikus edzéstervvel, némileg hosszabb idő alatt lehet eljutni a maratonig, de érdemes, mert fantasztikus élmény teljesíteni. Árpád pár jól irányzott mondata bennem is elindított egy folyamatot, és 2021 tavaszától elkezdtem a felkészülést a maratonra.

Péter a BSI online kiadványának fél évet átölelő edzéstervét használva nekilátott a felkészülésnek, ám az őszhöz közeledve kiderült számára, hogy még nem elég felkészült a 42 kilométerre.  

- Mikor elértünk 2021 nyár végére, akkor már látszott, hogy a maraton túlvállalás lett volna részemről, és akkor a 30 km-es táv mellett döntöttem. Az akkori felkészülésemhez ez teljesen reális vállalás volt, és 3:30-as idővel könnyedén tudtam teljesíteni. Nyilván nem az volt a célom, hogy nagyon gyors legyek, hanem olyan fizikai állapotban tudjam a távot teljesíteni, amit végig élvezni tudok, ami teljes élményt ad! Most is így vagyok vele: úgy megyek neki a 42 kilométeres távnak, hogy megcsinálom, de nem az idő fontos, hanem hogy biztosan beérjek a célba. 

Péter mindent meg is tesz ezért, a BSI edzésterve alapján nagyon szisztematikusan készül élete első maratonjára. Úgy tűnik ez nemigen esik nehezére, ezt is a több mint húsz éves profi táncos múltjával magyarázza.

- Egy táncos pályának a jellemzője és szépsége is, hogy próbával tölti életének 80%-át, én is ezt a gyakorlatot hoztam vissza. Nyilván az, hogy reggelente elinduljak, hogy lefussam az aznapra tervezett távomat akár nagy melegben, akár már hűvösebb, esősebb időjárásban, ahhoz azért az a cél is motivál, hogy igenis fel akarok készülni a maratonra! Az igazgatói székben ülve a rengeteg feladattal, nehézséggel küzdve nagyon jó, hogy ezzel színesedik, gazdagodik az életvitelem. Heti 30-40-50 kilométert lefutok, ügyelve arra, hogy ne egyfajta erőlködés legyen a mind gyorsabb tempóért, hanem ezzel a felkészülési folyamattal is szebb és gazdagabb legyen az életem. 

-M-

KIM NKA Millenaris Eisberg