Ugrás a tartalomra

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

2024-07-16 20:30 Táncpark

LATIDOS FLAMENCOS

FlamenCorazónArte Táncszínház

Kocsis Enikő

"Ars poeticánk alapja a hitelességre törekvés. Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, amelyek elsajátítása és bemutatása nem csupán magas szintű technikai tudást, de különleges kifejező erőt is igényel. A mozdulatnak ugyanis láttatnia kell azt a régről jövő erőt, amely minden táncművészeti ág alapja. Hiszünk a néptánc kortárs művészeti megmutatkozásában. Hisszük, hogy erejével, természetességével megszólítja a ma emberét."

(Fitos Dezső-Kocsis Enikő)

Olyan női példák állnak előttem - a hagyományőrzésben, a táncművészetben, a családomban -, akik meghatározói saját szakmaiságomnak. Talán ez az oka annak, hogy darabjaimban hiteles női engergiák, női minőség megjelenítésére törekszem. A női szerepek, a nőket foglalkoztató problémák, az érzelmi sokszínűség, a férfi-női kapcsolatok, a nők társadalmi szerepe régen és ma, a népi szimbolika erősen áthatják alkotásaimat.

Fontos számomra a táncos, hiszen saját személyiségével ő tölti meg a teret, amiben koreografálok.

Szerelmese vagyok a minket körülvevő régi tárgyaknak, viseleteknek, rekviziteknek, a tárgykultusz fontos szerepet tölt be együttesünk, a Fitos Dezső Társulat produkcióiban is. A legapróbb részletekig érdekel ezek jelentéstartalma, kifejező ereje, hisz ez régről jön, és sok-sok íratlan kódot rejt magában.

Minden egyes engem körülvevő jelenség inspirál és megmozgatja a fantáziámat, az alkotás felé visz.

__________

Harangozó Gyula-díjas táncművész, Europass Magyar Táncdíjas koreográfus, rendező 

Fitos Dezső Társulat 

 

KIM NKA Millenaris Eisberg