Ugrás a tartalomra

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

2024-07-16 20:30 Táncpark

LATIDOS FLAMENCOS

FlamenCorazónArte Táncszínház

Korniss Péter könyvbemutató
a Nemzeti Táncszínházban

HOSSZÚ ÚTON - Szék 1967-2022 címmel, a Bookart Kiadó gondozásában jelenik meg Korniss Péter legújabb könyve. A kötet bemutatójára 2023. április 23-án 18:00-kor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban. A könyvbemutatón Korniss Péter mellett részt vesz Hajdú Áron, a Bookart Kiadó igazgatója, Salát Zalán Péter a könyv tervezője, valamint Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező.

A HOSSZÚ ÚTON - Szék 1967-2022 című nagyszabású, közel 200 fotógráfiát tartalmazó album a művész életművének kiemelt helyszínére, az erdélyi Székre fókuszál. Az album szerves egységet alkot a Várfok Galériában azonos címmel 2023. március 8-án megnyitott tárlattal (május 13-ig megtekinthető), melynek érdekessége, hogy az első, kizárólag színes fotográfiákat felvonultató Korniss Péter kiállítás.

Korniss Péter - aki az első Kossuth-díjas fotográfus és számos további kitüntetés birtokosa - először 1967-ben Novák Ferenc Tata meghívására látogatott el Székre, mely azonnal rabul ejtette. Ezt követően rendszeresen visszatért és életre szóló barátságokat kötött, második otthonra lelt. (A Várfok Galériában látható kiállítást is egy széki asszony - Boldizsár Mari - emlékének ajánlotta, akinek nemcsak 1971-es esküvőjét örökítette meg kamerájával, de később az elsőszülött gyermekének keresztapja is lett.)

A HOSSZÚ ÚTON - Szék 1967-2022 című 55 év munkáját felölelő album fotótörténeti ritkaságnak számít itthon és külföldön egyaránt. A könyv egyszerre művészeti alkotás és kordokumentum, hiszen középpontjában az a Szék áll, mely a 1960-as években még a XIX. századi kultúra nyomait viselte magán, míg a globalizáció következtében mára egy fejlett település képét mutatja, épp oly "hosszú utat" megtéve, mint amit - ezen idő alatt - a fotográfia is bejárt. Az olvasó az albumot lapozva szemtanúja lehet, ahogy a fekete-fehér képek helyét lassan átveszik a színesek, és a technológia fejlődéssel párhuzamosan megváltozik a fotográfus alapállása, stílusa is.

A kötet előszava Bartis Attila József Attila-díjas író, fotográfus nevéhez fűződik, aki 2017-ben megnyitotta a fotóművész Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Folyamatos emlékezet című kiállítását. Emellett a kiadványt tovább színesítik Korniss Péter személyes hangú kommentárjai, még közelebb hozva az általa feldolgozott erdélyi települést és annak lakóit.

A Nemzeti Táncszínház Korniss Péter munkássága előtt tisztelegve a könyvbemutató napján kétszer is - 11:00 és 19:00 - műsorra tűzi Novák Ferenc Tata Forrószegiek - Széki Rómeó és Júlia című előadását, melynek első felében megjelennek a fotóművész széki hagyományokat és táncházat megörökítő képei is.

A Forrószegiek című előadásra jegyvásárlás


Korniss Péter:Fonó leány, fiúk közt - 1973


Korniss Péter: Konfirmáló lányok járvány idején - 2021


Korniss Péter: Koszorús lányok és fiúk a nagyapával

KIM NKA Millenaris Eisberg