Ugrás a tartalomra

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Picasso en Danza

Iberica de Danza

Beethoven zenéje égi ajándék

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a Budapest Táncfesztivál. Thierry Malandaint, a Malandain Ballett Biarritz igazgatóját kérdeztük.

Mit mondana Malandain Ballet Biarritzről azoknak a nézőinknek, akik még nem ismerik a társulatot? Kiknek ajánlaná az előadást?

Társulatunk másodízben részesül abban a megtiszteltetésben, hogy Budapesten adhat elő, hiszen 2005-ben már bemutatkoztunk a Hommage au Ballets Russes (Tisztelgés az Orosz Balett előtt) című darabunkkal. Az Atlanti-óceán partján található Biarritzban működő Malandain Ballet Biarritz társulat egyike, a Franciaország tizenkilenc koreográfiai központjának. A 22 tagú társulat a neoklasszikus stílusirányzatot képviseli.

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült a La Pastorale című koreográfia, melynek alapja a zeneszerző azonos című 6. szimfóniája. Miért erre esett a választás? Milyen érzelmeket vált ki önből a zenemű?

A Pastorale a hellén antikvitást, az aranykor Árkádiáját idézi fel, "pásztoridillt, ahol mindenki boldogan, szeretetben élt". A művészetek többször is az ókori hellén kultúrából merítve keresték a megújulás lehetőségeit, gyakorta idealizált kifejezésmódokon keresztül, melyekről feltételezték, hogy magát a szépség lényegét ragadják meg. Jelenleg az emberiség egy sötétebb időszakát éljük, ezért az a cél vezetett, hogy a táncon keresztül elmerülhessek az aranykor idilli szépségében.

Milyen látványvilággal elevenedik meg a koreográfia?

A Pastorale egy ifjú, afféle romantikus hős nyomdokaiban járva, nosztalgiával idézi meg a hellén ókort, mint a művészi tökéletesség honát, míg végül az ifjú az eredendő fényben gyönyörködve örökre lehunyja szemét.

Hogyan épül fel az előadás? 

A baletthez Beethoven három művét használtuk fel. Az Athén romjaival nyit, amely nemcsak a minket körülvevő valóságot jelképezi, hanem a hellén ókor által megtestesített ideál pusztulását is. A Pastorale arról szól, hogy az ifjú - lelki vezetőként értelmezhető - négy kísérője társaságában újra megleli ezt az ideált, amikor álma visszarepíti az ősi időkbe. Ezután meghal és a mennyországba kerül - ehhez szolgál aláfestésül a Nyugodt tenger és sikeres utazás című, Op. 112-es kantáta.

Üzen valamit a magyar közönségnek? 

Először is azt, hogy Beethoven zenéje égi ajándék, és bizonyosra veszem, hogy a közönség örömét leli majd benne. Ami a táncot illeti, minden tőlem telhetőt megtettem, hogy előadásunk maradandó élményt nyújtson.

TD

KIM NKA Millenaris Eisberg