Ugrás a tartalomra

2024-05-21 19:30 Kisterem

Menyegző

Feledi János – Feledi Project

2024-05-23 19:00 Nagyterem

Bemutató - Körforgás

A 30 éves Bozsik Yvette Társulat

2024-05-23 19:30 Kisterem

Levitáció | Gravitáció

Gergye Krisztián Társulata | Feledi Project & GK Társulata

Szögi Csaba

1972-ben tizenegy évesen kezdtem el táncolni, tizennégy évesen már szólótáncos voltam, tizenkilenc évesen csoportot vezetettem, húsz évesen saját együttest, huszonnyolc évesen professzionális társulatot. Tizenöt éves voltam, amikor Seregi László kiválasztott az általa rendezett Székelyfonóba szólót táncolni. Novák Ferenc is már fiatalon felfigyelt rám és az érettségi után maga mellé vett asszisztensnek, Nyíregyházától Amszterdamig követtem őt, de ott voltam mellette a Pesti Színházban is, amikor megszületett a Kőműves Kelemen, a Király dombon az István, a király és a Várszínházban a Fehér Anna balladája ősbemutatói, mindhárom Szörényi-Bródy alkotópáros rockoperája, majd több mint harminc színházi előadásnak voltam a koreográfusa. 1983-1991 között vendégművészként táncoltam a Honvéd Együttesben, valamint Markó Iván hívására a Győri Balett több produkciójában.

Több mint tíz évig voltam a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes művészeti vezetője, Bognár József, Énekes István, Janek József koreográfus barátaimmal megalapítottam a dunaújvárosi Alkotó Műhelyt, négyen Janghy B. Zita alkotói álnéven készítettünk darabokat egészen 1992-ig. 1988-ban Györgyfalvay Katalintól, Énekes Istvánnal átvettem a Népszínház Táncegyüttes vezetését, amelynek azóta is igazgatója vagyok Közép Európa Táncszínház néven. 

Előadói és alkotói munkáim mellett, már fiatalon egyre nagyobb szerepet vállaltam a színpadon túli világban is, többek között szerkesztője voltam a Magyar Televízió számos táncos sorozatának (Szép magyar táncok, Koreográfus portrék), 2003-ban megreformáltam, majd nyolc éven át szerveztem a független színházak legnagyobb seregszemléjét, az Alternatív Színházi Szemlét, 2005-ben a Nemzetközi Monotánc Fesztivált és az Ifjú Koreográfusok Fórumát indítottam el. 

A Bethlen Kortárs Táncműhely 2011 év végi megszűnésekor új befogadó színházat alapítottam Bethlen Téri Színház néven, amelyben elsődleges szerepet kapnak az általam megálmodott tehetségprogramok a tánc, a színház, a zene, a fotó, az összművészetiség jegyében. A Bethlen téren három új fesztivált is életre hívtam, a SISSI Őszi Tánchetet, a határon túli színházi és tánc műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált és a gyermekeket környezettudatosságra nevelő Globe Feszt-et.

Mindezek mellett számos szakmai szervezetben és szakértői testületben vállaltam és vállalok aktív szerepet elnökként, alelnökként, elnökségi tagként, vagy tagként, jelenleg az Assitej nemzetközi gyermek- és ifjúsági színházi szövetség magyar központjának vagyok elnökségi tagja és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban a Magyar Rektori Konferencia delegáltja. 

2019 óta a Magyar Táncművészeti Egyetemen egyetemi adjunktusként saját tantárgyat oktatok, Társulatmenedzsment néven. Mindig az új kihívások, a csapatmunka, a tehetségekkel való együttlétezés érdekelt, és a hit egy új alkotásban, mert ezek vittek előre a nehéz pillanatokban is.

___________

Nívódíj, Harangozó Gyula és Imre Zoltán-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének és Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntettje, érdemes művész  

Közép-Európa Táncszínház

 

 

KIM NKA Millenaris Eisberg